úterý 11. prosince 2012

Honba za něčím "kanadským"

Minulou sobotu bylo zataženo a pršelo, prostě nevlídno na plné čáře. Pro zlepšení nálady jsme se vydali na vydatnou snídani. Dali jsme si ji v restauraci, která se dá považovat za "diner". Nenašla jsem ideální překlad, ale tenhle typ restaurace se objevuje se snad ve všech amerických filmech. Je to místo, kde mají často otevřeno pozdě do noci a u pultu si můžete objednat hamburgery, hranolky a jednoduché grilované pokrmy. Posadit se pak můžete do pohodlných kožených sedadel, které se podobají těm ve vlaku. Vychází to pravděpodobně z minulosti, kdy diner byl původně jídelní vůz na kolejích.


Dali jsme si klobásky, volská oka, smažené brambory, slaninu, hranolky, tousty a palačinky. Nechyběl samozřejmě chybět javorový sirup, kterým jsme si polili palačinky, ale také slaninu a klobásky. Na tyhle uzeninovo/sladké kombinace si ale budu muset ještě chvíli zvykat, není to úplně my cup of tea.



K obědu jsme si pak dali hamburgery v restauraci The White Spot. Tohle místo se dá považovat za pevnou součást Britské Kolumbie, kam už desítky let chodí celé rodiny. Bylo založeno ve Vancouveru v roce 1928 a známé je svými hamburgery a "Triple O", což je omáčka z majonézy a reliše  (uvařená nebo naložená zelenina nakrájená na malé kostičky). 

barbecue hamburger se salátem caesar
hamburger se sýrem čedar a se slaninou
A na závěr je tu "poutine". Tohle jídlo je původně z Quebecku, ale dostanete ho skoro v celé Kanadě. Základní verzí jsou hranolky polité omáčkou z kučecího nebo krůtího vývaru a posypané kostkami sýru. Tomuhle typu sýru se přezdívá "skřípavý sýr", protože když ho jíte, tak opravdu vrže mezi zuby. Samozřejmě jsou různé vylepšené varianty, kde se používají další ingredience. Je to jednoduchá dobrota a určitě stojí za ochutnání.

tradiční poutine

vylepšená varianta poutinu s hráškem a kuřetem - Galvaude

Tímhle příspěvkem jsem se mimo jiné chtěla dobrat k tomu, které jídlo je tradičně "kanadské". A jaká je odpověď? Žádná. Prošla jsem si několika fázemi nepříčetnosti, protože na tuhle otázku se nedá jednoduše odpovědět a místo toho vyvstávají další a další otázky. Psala jsem tady o hamburgrech a o poutinu, ale je to více kanadské než čínské knedlíčky, vietnamská polévka nebo mexické tacos? A jak je to s řízky, které si připravuje rozsáhlá německá komunita v centrální Kanadě? Je to spíše kanadský řízek nebo evropský řízek? Vzdávám se. Nemám jednoznačné odpovědi. Pokud ale v budoucnu nějaké najdu, určitě je sem napíšu.

Žádné komentáře:

Okomentovat