pondělí 30. května 2016

Čínské knedlíčky - jak na to


Naše kamarádka Qu Yi dělá ty nejlepší čínské knedlíčky. A tak jsme ji poprosili, jestli by nás je nenaučila. Ona ráda souhlasila, a tak se tu teď můžu pochlubit receptem a pár jednoduchými triky zkušené kuchařky. Svolejte partu kamarádů (čím více rukou, tím lépe), otevřete láhev vína a pusťe se do toho. A počítejte s tím, že vám to minimálně půl dne zabere. Je to podobně pracné jako pečení vánočního cukroví.



A jde se na to!
Tyto knedlíčky, v čínštině jiaozi, jsou velmi populární ve východní Asii. Jsou jedním z tradičních jídel Nového čínského roku a věří se, že vám přinesou bohatství a prosperitu. Ačkoli jsou považovány za tradiční čínské knedlíčky, jsou populární jak po celé Asii, tak i v Západních zemích. A jejich variant je nespočet. Můžete je plnit víceméně jakoukoli masovou nebo zeleninovou směsí a připravují se buď ve vroucí vodě, na páře nebo se smaží na pánvi.


My jsme připravili knedlíčky plněné vepřovou směsí a uvařili je ve vroucí vodě. Recept je kombinací našeho vaření a receptu z internetu, kde jsou přesná množství ingrediencí. Znáte, jak to je, když vaříte s někým, kdo to dělal stokrát. Trochu toho, trochu toho, a když to chutná dobře, je to hotovo. A vy jako začátečník se v tom máte orientovat. :)

Ingredience:

Těsto:
2 a 1/2 hrnku hladké mouky
1 a 1/4 lžičky soli
1 hrnek studené vody
malá mísa s vodou 
 
Náplň:
450 g mletého vepřového masa
450 g čínského zelí nakrájené na čtvrtky
1 lžíce strouhaného zázvoru
2 lžíce vody
2 jarní cibulky
4 lžíce sojové omáčky
2 lžíce sezamového oleje
sůl
pepř
2 vejce (volitelná - pomohou držet maso pohromadě, i když se knedlíček rozpadne)  
volitelné koření  - sečuánský pepř, 13 koření

Omáčka na namáčení:
3 lžíce sojové omáčky
1 lžička černého čínského octa
1 lžička sezamového oleje
pepř

Postup na náplň:

Pokud vepřové maso není nadrobno namleté, nakrájejte ho najemno a umístěte do velké mísy.

Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Přidejte do něj čínské zelí a rychle povařte do měkka (1 až 2 minuty), ale aby zůstalo ještě trochu křupavé. Vyndejte z vody a v cedníku z něj vymačkejte všechnu vodu. Poté nakrájejte najemno.

Mezitím umístěte nastrouhaný zázvor do malé misky s vodou a pár minut nechte louhovat.

Rozkrojte podélně jarní cibulky a nakrájejte je na jemné plátky. Použijte všechny části a umístěte je do mísy s vepřovým masem.

Proceďte nálev ze zázvoru a nalejte do mísy s vepřovým masem.

Přidejte sojovou omáčku, sezamový olej, sůl a pepř do mísy s vepřovým masem a zamíchejte. Poté přijdete čínské zelí a opět míchejte, dokud nebudou ingredience doe propojené.

Pro ochutnání udělejte malou kuličku z masa a v misce uvařte 10 vteřin v mikrovlnce. Poté ochutenejte a dochuťte podle potřeby.

 Postup na těsto:

Smíchejte těsto a sůl ve velké míse. Pomalu přidávejte vodu a míchejte. Hněte těsto dokud není hladké a propojené do velké koule. Pokud máte velký mixér, můžete ho použít. Jestli ho nemáte, ruce vám vystačí a ještě si trochu zaposilujete. :) Když těsto necháváte lažet stranou, vždy ho zakryjte plastovou fólií. Jinak rychle vysychá a hůř se s ním pracuje.

Těsto připravené na válení.
Válení a plnění knedlíčků:

Tato část bude spíše fotopříběh, je to jednodušší než o tom psát. :)

Malý váleček je v tomto případě lepší.
Vytvořte kruh.

Kruh takto zpracujte do hladka.



Kruh natáhněte do válečku a ukrojte kousky cca 2 cm široké.
Dlaní vytvořte placičky asi 5 mm vysoké.
Placičku uválejte, aby byla asi 2 mm vysoká a ve středu trochu sillnější.
Doprostřed placičky umístíme masovou směs.
A tady je výsledek. :)

Podívejte se na video, kde je lépe vidět, jak se knedlíčky zabalují. A samozřejmě platí, že čím více jich uděláte, tím lépe vám to půjde. Je to jen o cviku. Takže když to bude na začátku těžké, nevěště hlavu. :)


My jsme jich udělali hoooodně! Část jsme uvařili hned a část zamrazili na příště.
Knedlíčky uvařte ve vroucí vodě přibližně 3 až 5 minut. Jsou hotové, když je těsto trochu průhledné a plavou nahoře asi 3 minuty. Pokud by vařící voda byla moc silná a bubliny ničily knedlíčky, přilijte trochu studené vody, která zmírní var. Servírujte teplé spolu s omáčkou v pokojové teplotě. Dobrou chuť! :) A zde je kompletní recept v angličtině.

Zasloužená večeře!
A my jsme k tomu ještě přidali studený lilek se sečuánskou pálivou omáčkou a okurkový salát s česnekem.

1 komentář:

  1. skvele, knedlicky uz v jakekoliv forme a podobe jsou uzasne, napsala klara

    OdpovědětVymazat