sobota 31. prosince 2016

Vánoce, Prince George a okurka


Vánoční pohádky jsou v prosinci v plném proudu a stateční princove bojují o své princezny. Když se na prince podíváme blíže tady v Kanadě, zjistíme, že se jich tady vyrojilo taky docela dost. Ale ne v životní či filmové podobě, ale v podobě názvů měst. V Kanadě totiž najdete následující města - Prince Rupert, Prince Charles, Prince Albert nebo Prince Edaward Island. A jsem si jistá, že někteří princové mi ještě utekli. My jsme na letošní Vánoce zavítali na rodinnou návštěvu do jednoho z dalších zástupců princů, a to do Prince George.


Město prince Jiřího je hodinu letu na sever od Vancouveru, má 90 tisíc obyvatel a je často nazýváno hlavním městem severní části Britské Kolumbie. Počasí je tady o něco kanadštější než ve Vancouveru a teploty okolo mínus 20 a méně jsou tu přes zimu zcela běžné. My jsme tu naštěstí zažili teplou vlnu, takže za našeho pobytu se teploty pohybovaly těsně pod nulou. I tak jsem ale na sobě měla vrstev jako bych dobývala Severní pól.


Na štědrovečerní večeři jsme si pochutnali u rodiny švagra, kde jsme si mimo jiné vyzkoušeli německou tradici hledání nakládané okurky. :) Ta spočívá v tom, že se na vánoční stromeček zavěsí vánoční ozdoba v podobě nakládané okurky a kdo ji najde jako první, dostane dárek navíc. Historie této tradice je ale také zajímavá, protože to vypadá, že v Německou u této tradici nemají vůbec ponětí. Její původ je spojován s marketingovou strategií, kdy se okolo roku 1890 začaly do Spojených států dovážet skleněné vánoční ozdoby z Německa a Francie. 


Jinými slovy, když vám na skladě zbude hodně ozdob ve tvaru okurky, musíte být vynalezaví. A tradice je na světě! Ačkoli původ této tradice není nijak poetický, dnes má své pevné místo v mnoha rodinnách a v malém americkém městě Berrien Springs dokonce každoročně pořádají festival zasvěcený této blýskavé nakládačce.

Po Novém Roce sem ještě přidám pár zážitků z našeho výletu. Pro teď ale všem přeji krásné svátky a všechno nejlepší do roku 2017! :) 




První zmínky o tomto městě jsou z roku 1807, kdy se jmenovalo Fort George a usídlila se tu North West Company, která obchodovala s kožešinami. Dalších sto let se město nijak zásadně nerozvíjelo, což se ale změnilo s oznámením o stavbě železnice v roce 1903. S ní se začalo v roce 1912, ale po rychlém startu došlo k útlumu, když bylo mnoho mladých mužů odvedeno do války. Léta 20. a 30. se nesla spíše ve stylu přežívání a novou energii přinesla městu až stavba vojenského tábora v roce 1942.


 Konec druhé světové války, zničená evropská města a poptávka po dřevě přinesla městu další rozvoj. Město se pak stabilně rozšiřovalo po celou druhou polovinu 20. Století. Ačkoli služby dnes získávají na vrch,dřevařský průmysl je stále jedním z hlavních odvětví. Poznáte to mimo jiné podle toho, že je to někdy cítit ve vzduchu. Chemické procesy při zpracování dřevoviny mají sirný nádech.


 Jednou ze zajímavostí života v mrazivých oblastech jsou tzv. „block heaters“, které zde mají namontované v autech. Jsou to malá topení, která jsou umístěná vedle motoru a napájená elektřinou. Přes noc je zapojíte a topení udržuje motor ve vyšší teplotě, abyste ráno mohli vůbec nastartovat. V severní části Britské Kolumbie už jsou auta automaticky prodávána s tímto topením.


 Prince George leží na řekách Fraser a Nechako, které přes zimu pravidelně zamrzají. Jeden zimní postřeh. Ačkoli je na silnicích několik vrstev sněhu, všichni tady jezdí rychle, jako by tam žádný nebyl. Když máte auta připravená na mráz a řidiče, kteří jsou na to zvyklí, jde to snáz. Není to jako ve Vancouveru, kde na sníh řidiči za prvé nejsou zvyklí a za druhé tu teploty skákají nahoru a dolu. Co je jeden den břečka, je druhý den led. A vzhledem k tomu, že město na to není připravené, v některých částech Vancouveru jsou celé ulice pokryté ledem. A někteří zimní nadšenci na těchto ulicích dokonce i bruslí.  

Zasněžené ulice v Prince George
Ale ještě na chvíli zpět do Prince George. Město je vystavěné na autech jako mnoho jiných měst v Severní Americe. Má centrum, které je ale zanedbané a potom rezidenční oblasti a nákupní oblasti. Mají hezkou univerzitu nad městem, postavenou uprostřed přírody a budovy jsou dobře sladěné s okolím. Hluboké lesy jsou všude okolo, takže medvědi nebo sobi jsou tam běžně k vidění i ve městě. My naštěstí žádného medvěda nepotkali. V roce 2015 tady byly pořádány Kanadské zimní hry. Během her se tu fasovaly zimní bundy, které tady nosí skoro každý. Já taky jednu měla, takže jsem hezky zapadla mezi místní. :)

Pan PG, maskot města

Žádné komentáře:

Okomentovat