Dali jsme si za cíl ochutnat každý týden alespoň jeden druh ovoce nebo zeleniny, které vůbec neznáme. Tento týden to bylo ovoce, které má nespočet různých jmen a prodává ho nejen většina čínsko/vietnamsko/indických obchodů s potravinami, ale také ho většina našich sousedů pěstuje na svých zahradách.
popíná se podobně jako víno |
Jedním z původních názvů je chayote, ale můžete ho najít i jako mirliton, christophene, zeleninovovu hrušku nebo cho-cho. Tento druh ovoce, který je příbuzný s okurkou a melounem, se pěstuje hlavně v Mexiku, Brazílii a Costa Rice. Rozšířil se ale i do dalších míst, včetně Asie, což potvrzuje i jeho zvýšený výskyt na zahradách našich asijských sousedů.
v obchodě tuhle zeleninovou hrušku koupíte většinou už bez trnů |
z této rostliny můžete totiž jíst skoro všechno včetně listů, pecek i kořenů |
Tvarem je to podobné hrušce, konzistencí jablku a bramboře a chutí je to něco mezi okurkou, kedlubnou a jablkem. Ačkoli to zní trochu divoce, je to moc dobré a upravit se to dá na různé způsoby. Je to sice ovoce, ale upravuje se převážně na slano a to jak v syrové, tak vařené podobě. Můžete to použít do salátu nebo, a to je i častější, z toho připravit polévky, stir fry nebo to podusit, jak vás napadne. Chayote dobře drží tvar a zůstává pevné a křupavé i po vaření, takže se s ním dobře pracuje.
my jsme si ho připravili s rýžovými nudlemi a lilkem |
Žádné komentáře:
Okomentovat