New York Style Pizza
Tato pizza s tenkým těstem je známá hlavně svou velikostí. Měří 45 cm v průměru a plátek jedné takové pizzy můžete dostat skoro na každém rohu. Na specifickou chuť těsta má prý vliv i složení minerálů v místní kohoutkové vodě a někteří kuchaři/pekaři prodávající tento styl pizzy mimo New York, si tuto vodu dokonce nechávají dovážet.
Je opravdu velká. :) |
Pizza z Lo Duca Pizza v Brooklynu. |
Při této návštěvě Lo Duca Pizza jsme byl každý plátek pizzy z jiného druhu těsta... |
...a všechny byly vinikající. To se počítá! |
Sal and Carmine Pizza kousek od Central Parku. Určitě stojí za ochutnání. |
Ve většině rychlorestaurací a obchodů byly návody, jak pomoci dusícímu se člověku. To mi nepřišlo jako špatný nápad. |
Pizza s plátky brambor ze Sullivan Street Bakery. Moc dobrá. |
Čtvercová pizza, která je typická pro Sicílii. |
Hot Dogs alias párek v rohlíku
Stejně jako v jiných městech jich můžete koupit mnoho různých druhů. New York je proslulý jednoduchostí svého klasického hot dogu, který je servírován buď s hořčicí a zakysaným zelím nebo s cibulí vařené v rajčatové omáčce. A vynechat se samozřejmě nesmí ani ten nejlevnější párek v rohlíku na ulici. A když budete u stánku, čapněte také jeden preclík stejně jako mnoho hrdinů z všemožných filmů točených v tomto velkoměstě.
Hot dog z Gray´s Papaya. |
Pouliční Hot Dog. |
A preclík navrch. |
Black and White Cookie
Babka
Ach ta babka. Pokud něco navždy zůstane v newyorské části mého srdce, bude to babka. Ale nejdříve trochu terminologie, abyste si nemysleli, že jsem se zamilovala do nějaké důchodkyně. Babka je koláč. Tradičně pochází od východoevropských židů, kteří jej pekli ve stejné formě jako my pečeme bábovku. Babka má stejný význam v polštině jako u nás a název je odvozen od formy bábovky/babky, která vzdáleně připomíná pletené sukně, která nosily babičky.
Tato babka měla trochu netradiční tvar. Většinou vypadá jako větší bochník a krájí se na plátky. |
Oh my! |
Můžete koupit také babku, kde je místo čokolády skořice. Je také dobrá, ale jak bylo pro změnu zmíněno v seriálu Seinfeld, na čokoládovou babku nemá. Je to prostě "lesser babka". A pro zájemce odkaz na průřez nejlepšími babkami v New Yorku na Serious Eats. Je tam i více fotek pro lepší představu.
Tyto lahůdky už přes 100 let nabízejí všelijaké delikatesy, včetně neskutečné babky. |
Bagel
Tato houska s dírou uprostřed je populární na mnoha místech, ale v New Yorku má díky silné židovské populaci svoje speciální místo. Zvláště populární jsou "bagel and lox" což je bagel s krémovým sýrem, uzeným lososem, červenou cibulí a kapary. Je to jednoduché a vynikající. A ani sýrem ani lososem tady nešetří.
"Bagel and schmear" neboli bagel s pomazánkou. V tomto případě krémový sýr. |
Bagel and Lox |
A naše nejoblíbenější židovská pekárna z bagely a babkami. Bagel Hole v Brooklynu. |
Tento podnik zde stojí již od roku 1888 a fronta před vchodem vás utvrdí v tom, že je to místo, kam chodí všichni. I mnoho známých osobností, jejichž fotky jsou vyvěšené, kam jen se podíváte. Jedná se o známé židovské lahůdky, kde se všechno motá okolo uzeného hovězí. A jejich sendviče si budete rozhodně pamatovat.
Bylo plno, ale překvapivě to rychle odsýpalo. |
Pastrami sandwich. |
Reuben sandwich. |
A pár okurek pro lepší trávení nemalého množství tuku, který v těcho sendvičích je. |
Knish
Tato pečená "plněná houska" bylo do New Yorku také dovezena a to východoevropskými Židy, převážně z Polska, Litvy a Ukrajiny. Klasickou náplní jsou bramborová kaše, mleté maso nebo sýr. Variant dnes ale existuje mnoho, včetně těch sladkých. A pro zájemce článek o této newyorské pochutině na Serious Eats.
Knish z Yonah Schimmel Knish Bakery. Tento plněný brambory. |
A tento plněný krémovým sýrem a jablky. Na sýru se pro změnu nešetřilo. :) |
New York style Cheesecake
A sladká tečka nakonec. Teorie se trochu rozcházejí, co je opravdu typické pro newyorský cheesecake. Jedná se ale o pečený cheesecake, který by se měl servírovat bez ovoce, jen takový, jaký je. Ať už to je, jak je, chutná skvěle!
Mňam. Z Junior´s Restaurant na Grand Central Terminal. |
Žádné komentáře:
Okomentovat