Jak
v Kanadě, tak ve Spojených státech je nemožné nenarazit na arašídové
máslo. Je pevnou součástí jídelníčku dětí, ale i dospělí si na něm rádi
pochutnají. A to ne málo. Ve Spojených státech ho zkonzumují za 800 milionů dolarů
za rok. Zároveň se arašídy či omáčka z nich nachází v mnoha různých
kombinacích a světových kuchyních, tak jsem se na to chtěla podívat blíž. A
mimo jiné, 24. ledna je v USA národní den arašídového másla, tak kdy je
lepší si o něm něco říct? :)
Historie
Používání
arašídů se datuje až k Aztékům a Inkům a pasta z nich vyrobená byla používána
na bolest zubů. O první oficiální patent na arašídové máslo se zasloužil
Marcellus Gilmore Edson v roce 1884. Byli to ale hlavně tři jeho
následovníci, kteří se postarali o jeho rozšíření.
Prvním
z nich byl doktor John Harvey
Kellog, který vedl respektované sanatorium v Michiganu na konci 19.
století. Zajímal se o zdravou výživu a protože považoval ořechy za extrémně
zdravé (arašídy ale patří mezi luštěniny), nechal si patentovat výrobu
arašídového másla z arašídů vařených na páře. Tuto novinku pak vesele
propagoval, kde mohl, a zvláště ji nabízel svým bohatým a převážně bezzubým
pocientům jako výbornou a výživnou alternativu jídla, která se nemusí kousat.
Arašídové máslo bylo v té době velmi drahé, takže se rozšířilo pouze bohatšími
vrstvami.
Posledním
z trojice arašídových objevitelů je George
Bayle, což byl podnikatel ze St. Louis. Začal arašídové máslo prodávat jako
lehkou svačinu a ve velkém ho prodával na Světové výstavě v St. Louis
v roce 1904. Stal se z toho takový hit, že Heinz ho začal prodávat
celostátně. A jeho prodej stoupl z 2 milionů liber v roce 1899 na 34
milionů liber v roce 1907.
Tahle dieta by asi dnes neprošla. Tři sendviče s arašídovým máslem a tři sklenice plnotučného mléka denně! |
Posledním
krokem, po kterém následovala masová výroba, byl proces hydrogenace ve 20.
letech 20. století. Díky němu se přestaly oddělovat tuky a pevné části
arašídového másla a také se prodloužila jeho trvanlivost v pokojové
teplotě. Cesta k velkovýrobě byla otevřená a značky jako Peter Pan, Jif
nebo Skippy jsou ještě dnes k vidění v mnoha obchodech. A pozadu
nezůstávají ani drobní výrobci, kteří se pyšní vyšší kvalitou a chutí.
V roce
2012 byla Čína a Indie největšími pěstiteli podzemnice olejné a na třetím
míástě následovaly Spojené státy. Více než polovina úrody v Americe pak
směřuje na výrobu arašídového másla.
Arašídy ve světě
Mnohé země
mají svoji verzi arašídového másla. V Dánsku mu říkaji „pindakaas“ neboli
arašídový sýr. Izrael má křupavé obalované arašídy „kabukim“, Indonésie omáčku
„bumbu kacang“ a ve Vietnamu mají omáčku „tương đậu phộng“, která je výborná
například s jarními závitky plněnými rýžovými nudlemi, krevetami a
zeleninou. Seznam pokračuje dál, ale nikde jinde arašídové máslo neprostupuje
každodenním životem téměř každého jako v Severní Americe.
Jarní závitky s arašídovou omáčkou. |
A zpět do Ameriky
Jeden
příklad za všechny může být „PB&J sandwiches“ neboli sendviče
s arašídovým máslem a džemem. Ať se zeptáte téměř každého v Americe
či Kanadě, jestli jako dítě jedl tyto sendviče ke svačině, řekne ano. Je to prostě
klasika nad klasiky. Má také vtipnou historii. Během 20. let kdy hydrogenace
umožnila masovou výrobu arašídové másla, došlo ještě k jednomu vynálezu
v oblasti jídla, ke krájenému chlebu. Respektive ke stroji, který chléb
automaticky předkrájel. A že tady tento vynález berou vážně. Mají dokonce rčení
– „the greatest thing since sliced bread“ neboli „to je ta nejlepší věc od
výroby krájenému chleba“, když chcete o něčem říct, že je to opravdu dobré.
Předkrájený chleba
v praxi znamenal, že si děti mohly uděla svačinu samy, aniž hrozilo, že si
ublíží nožem. A jelikož si v době deprese 30. let americké matky cenily
nízké ceny a vysoké výživnosti arašídového másla, kombinace chleba s touto
pochutinou bylo na světě. A co ten džem? Svačinu to osladilo a taky to pomohlo
dětem s polykáním, protože arašídové máslo je dost lepivé a dětem se jinak
lepilo na patro. :) Generace těchto dětí, hlavně mužů, pak pokračovala
v těchto svačinách i během 2. druhé světové války. A po návratu domů to
přenesli do svých nových rodin a popularitu si tato svačina drží dodnes.
Jiná svačina
pro děti je „ants on the log“ neboli „mravenci na kládě“. Vezmete řapíkatý
celer, naplníte arašídovým máslem a posypete rozinkami. :) Variací jídel s arašídovým
máslem je téměč nekonečná. Je v sušenkách, čokoládách, dortech, zmrzlinách
a tak dále. Mají tu dokonce i hamburgr s ním, což mi teda nepřijde zrovna
po chuti. I Elvis Presley měl svoji specialitu a to sendvič s arašídovým
máslem, banánem a slaninou. Objednáte si ho jednoduše pod jménem Elvis. :)
Mravenci na kládě. |
Elvis |
Ať lidé
arašídové máslo milují či nenávidí, fakt je ten, že se mu nemohou vyhnout. I já
si tady na něm ráda pochutnám a v naší spíži nesmí chybět. :)
Žádné komentáře:
Okomentovat