Co by to
bylo za cestování, kdybychom do sebe denně neprali alespoň 6 chodů jídel a nelezlo
nám to ušima. Tokio bylo pro nás ale trochu jiné, protože hodně pokrmů známe
z Vancouveru, kde je široká japonská komunita. A tak jsme se s chutí
pustili do porovnávání.
Nudle stokrát jinak
Na nudlová
jídla narazíte na každém kroku, a protože jsou jak dobrá i levná, je to ideální
jídlo pro cestovatele. Nejčastěji jsme si dávali polévku ramen. Pro detailní
popis o co se jedná se můžete podívat na tento příspěvek. http://stripkyzvancouveru.blogspot.ca/2013/04/japonska-kuchyne-v-tradicni-i-moderni.html
Výborný vývar a plátek šťavnatého vepřového je standardní. |
Tady byl vývar s miso pastou, která se vyrábí ze sojových bobů. |
Po chuťové
stránce byly tyto polévky podobné těm, co známe z Vancouveru, kde jsou
velmi populární. Ale zajímavá byla jejich každodennost. Když si v Čechách chcete
dát rychlé jídlo, koupíte si párek v rohlíku, chlebíčky nebo hamburgra.
Tady si dáte polévku ramen. Restaurací je nekonečně a jsou to jak ty velké
s posezením, nebo jen stánky, kde si dáte polévku na stojáka. Dokonce i na
jedné zastávce vlaku jsme viděli ministánek s touto polévkou.
Toto ramen bylo jen se zeleninou, což byla příjemná změna. |
A tady jsou
další typy nudlových jídel.
Polévka s nudlemi udon má silnější nudle a tady je servírována se smaženým tofu a smaženou zeleninou, kterou do polévky namáčíte. |
Nudle soba jsou z pohankové mouky, a tady se servírují na studenou a namáčí se do sojové omáčky. K tomu dostanete rýži, vajíčko, smaženou zeleninu a krevety. |
Tyto polévky
naleznete také v mnoha instantních formách a dokonce i v pouličních
automatech.
Některé plechovky jsou ohřáté, takže stačí jen otveřít a máte oběd. |
Japonské curry
Dalším
jídlem, jehož popularita je tak velká, že se dá skoro považovat za národní
jídlo, je japonské curry. Curry bylo původně v Japonsku představeno skrze
britskou kuchyni a bylo považováno spíše za západní jídlo. (Britové se zase
inspirovali touto omáčkou v Indii :)). Ale dnes už je považováno ze velmi
typický japonský pokrm. Najít se dá skoro na každém kroku a je velmi dobré.
Pro zjednodušení venku si objednáte jídlo, zaplatíte přes automat a uvnitř jen odevzdáte lístek s obejdnávkou. |
Základem je
hustá omáčka s curry a dalším kořením, která se servíruje s rýží.
Někdy jsou v omáčce kousky masa a zeleniny, a velmi často ho dostanete se
smaženým řízkem. Je to velice chutné a nenásilné jídlo, takže ho můžete jíst
skoro každý den. Oblíbené je také v domácnostech, protože si můžete koupit
kostky tohoto curry v různých příchutích, smícháte s vodou, ohřejete
a večeře je hotová.
Instantní curry. |
Izakaya
Izakaya jsou
bary/restaurace, které jsou připrovnávané k irským hospodám. Lidé tam
často chodí večer popít a posedět s přáteli nebo kolegy z práce.
Nabídka alkoholu je široká a k tomu si můžete objednat i jídlo, což jsou
ve většině případů grilovaná masa na špízu (hlavně kuřecí maso – yakitori) a
další drobné pokrmy. Vždy dostanete malé porce, takže to je ideální na
ochutnávání a sdílení jídla s přáteli. Je to něco na styl tapas.
Kuřecí špízy naleznete v mnoha podobách. |
Žádné komentáře:
Okomentovat