neděle 16. prosince 2012

Objev týdne - hořký meloun


Tento týden je tu opět druh ovoce, které ale ovoce , jak ho většinou známe, nepřipomíná ani tvarem ani chutí. Nutno dodat, že svoje přízvisko hořký nemá jen tak pro nic za nic. Před lety jsem si ho koupila ze zvědavosti v čínské čtvrti v Paříži a snažila se ho jíst za syrova. Chutnal nepoživatelně. Tentokrát už jsme si ho upravili správným způsobem, ale jeho poživatelnost zůstává stále sporná.

Čínská odrůda hořkého melounu - koupíte ho tady snad v každém bchodě s ovocem a zeleninou, nepřestává mě to fascinovat.
 Jedná se o tropické a subtropické ovoce, které se pěstuje v Africe, Asii či v oblastech Karibiku a patří mezi nejhořčejší druhy ovoce. Jeho různé varianty se liší tvarem a stupněm hořkosti.  Tvarem připomíná okurku, ale jí se pouze jeho vnější zelená a křupavá část. Meloun se nejčastěji konzumuje ještě zelený, nebo když začíná lehce žloutnout. Čím je zralejší, tím je hořčejší. Semena, která jsou uvnitř se většinou vyhazují, ale když meloun dozraje a zežloutne, dají se jíst za syrova a mají sladkou chuť.

Většinou melounu je vyplněna dužinou s peckami.
zralý hořký meloun

Podle dostupných údajů má tento druh ovoce mnoho léčivých účinků a na japonském ostrově Okinawa, kde je velmi populární, rádi tvrdí, že je příčinou jejich dlouhověkosti. Pro svoji hořkost se také používá místo chmelu v některých čínských a okinawských pivech. Nejčastěji se ale dává do polévek, stir fry nebo curry. Oblíbený je i nadívaný hořký meloun, který jsme si připravili i my.

takhle jsme ho koupili
 Čínskou odrůdu hořkého melounu jsme si koupili již předpřipravenou a pan prodavač nám s pobaveným výrazem doporučil ať si z toho připravíme polévku. To jsme také udělali a připravili polévku, která je oblíbená ve Vietnamu. Na první pohled vypadal meloun docela roztomile, dokonce lákavě. Postupným vařením se ale jeho přitažlivost vytrácela a ochutnáním bohužel i skončila. 

meloun byl nadívaný směsí vepřového, nudlí, hub a koření
 Konzistence po uvaření připomíná cuketu, ale je to těžké posoudit, protože jediné co pocítíte je hořkost až do morku vašich kostí. Nevím, jaké máte zkušenosti s hořkými jídly, ale tohle předčilo všechna moje očekávání. Jediným únikem z tohoto jídla byla to vepřové, kterým to bylo nadívané. Z melounu i vývaru se nám obracel jazyk vzhůru nohama a i když jsme se moc snažili najít jeho kouzlu, nejvíce jsme si vychutnali čokoládový koláč, který následoval jako zákusek.


No není k nakousnutí!
Někteří tvrdí, že k hořkému melounu se musíte projíst a po čase si ho zamilujete. Co všechno si ale během získávání této lásky musíte prožít, už zůstává utajeno. Obávám se, že pro mne hořký meloun zůstane nedosažitelným gurmánským zážitkem.

2 komentáře:

  1. Děkuji za podrobný popis. Bydlíme v Japonsku a tuhle laskominu v krámě obcházím už asi rok. Myslím, že ještě chvíli obcházet budu. .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem vám to mohla trochu přiblížit. Abych ale hořkému melounu úplně nekřivdila, měla jsem ho pak ještě jednou v čínské restauraci spolu s hovězím a to zase nebylo tak špatné. Jakmile je v jídle meloun zastoupen jen v menší míře a převažují jiné ingredience, dá se to. :)

      Vymazat