pátek 22. března 2013

Troubo, trubko, kdo v tobě přebývá


Při z jedné nedávných procházek jsme narazili na indickou restauraci, která se specializovala na pokrm, který se jmenuje "dosa". Neměli jsme tušení, o co jde, a tak jsme se to samozřejmě rozhodli prozkoumat.


Objednali jsme si, co nám přišlo zajímavé, a abychom předešli případnému faux pas, snažili jsme se od ostatních odkoukat, co máme vlastně čekat. Před těmi, co byli na řadě před námi, postupně přistávalo na stole něco jako obří palačinka, srolovaná do trubky a dlouhá asi půl metru. Pohled to byl vcelku fascinující,a jelikož jsme netušili, jak to jíst, odkoukávali jsme nenápadně dál.

My jsme si jako náplň téhle dosy zvolili jehněčí vindaloo, trochu pálivé, ale dobrota.
 Většina strávníků používala jen ruce, tak jsme na to navázali. Když nám naservírovali naše mega-palačinky,  postupně jsme je trhali na kousky a namáčeli v omáčkách, které byly podávány vedle toho. 

Tohle na vás čeká uvnitř. Chtuná to líp, než z tohoto úhlu vypadá. :)
A teď už trochu studovanější pohled. Dosa je fermentovaná (chuťově trochu nakyslá) palačinka, která se dělá z rýžového těsta a černé čočky. Běžně se podává buď ke snídani nebo jako rychlovka na ulici. Tento pokrm je charakteristický pro jižní státy Indie a populární je také na Srí Lance. Podává se buď srolovaná do trubky a nebo složená do jakési obálky či trojúhelníku, té se říká "rava dosa". Každá dosa má nějakou náplň a tu si můžete vybrat podle své chuti. Většinou se jedná o zeleninové nebo masové curry, které je běžně k dostání ve většině indických restauracích. 

Rava dosa - ta naše byla plněná zeleninovým curry.
 Co se ale nemění, jsou omáčky, které jsou podávány spolu s dosou. Je to kokosové chutney, což je polotuhá pasta z kokosu, čočky a snítky máty či korinadru.  Pak je to tzv. sambar, zeleninový vývar, ve kterém je holubí hrách a tamarind, ale existují různé regionální varianty. My jsme k naší dose ještě dostali chilli variantu kokosového chutney, která byla o něco pálivější.

Dosa - běžná velikost i podoba.
 Velikost běžné dosy nás překvapila, ale když jsme si objednali tzv. "paper dosa" neboli papírovou dosu, to jsme teprve zůstali s pusou dokořán. 

Papírová dosa je už opravdu docela macek. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat