úterý 5. března 2013

Dim Sum - brunch po čínsku


Pokud byste měli chuť vyrazit o víkendu na delší a lenivý oběd, Dim Sum je to pravé. Jedná se o tradiční čínský způsob stolování, kdy jsou vám na stůl servírovány malé porce různých pokrmů a vy můžete pěkně ochutnávat od všeho něco. Můžete si buď objednat z jídelního lístku nebo si vybrat jídlo přímo z vozíčku, na kterém ho kolem vás rozváží obsluha.  


Způsob stolování Dim Sum vzešel ze starší tradice "yum cha" (ochutnávání čaje),  což bylo popíjení čaje v čajovnách podél hedvábné stezky. Čaje byly sevírovány těm, kteří po stezce cestovali a potřebovali si odpočinout a postupně sem začali chodit na odpolední čaj a výměnu novinek i místní farmáři. Servírovat vedle čaje jídlo bylo zpočátku považováno za nevhodné, protože se lidé domnívali, že by tato kombinace vedla k nadměrnému přibývání váhy. Jakmile ale zjistili, že čaj naopak může s trávením pomoci, provozovatelé těchto čajoven začali servírovat drobné chuťovky a základ Dim Sum byl tu. 

Vypůjčené foto pro ilustraci, tolik jsme toho neměli. :)
 Dim Sum znamená v překladu "dotknout se srdce" a pod tímto dotykem se skrývá fakt, že původně byl Dim Sum jen lehkou svačinou a ne hlavní jídlem. Dnes je tomu samozřejmě jinak a Dim Sum je na většině místech servírován jako hlavní jídlo po celý den. Nejčastěji se ale podává ráno a kolem oběda a některé zdroje dokonce tvrdí, že to byl právě Dim Sum, který inspiroval celý nápad s vytvořením brunche (breakfest + lunch) - kombinace snídaně a oběda v hlavní dopolední jídlo. 

Většina pokrmů je připravená buď na páře nebo smažená a na stůl se většinou podává v bambusových parních košíčkách. My jsme si část jídel objednali z meníčka a část jsme si vzali z vozíčků, které okolo nás projížděly, podle toho, co nám přišlo zajímavé.


Barbecue Pork Bun
Pro začátek nám na stole přistálo několik kousků "Cha Siu Bao", neboli " Barbecue Pork Bun", což se dá přeložit jako "houska plněná vepřovým masem s příchutí barbecue omáčky". Tyhle housky ale připomínají víc než pečivo naše kynuté knedlíky a připravují se na páře. Najdete je mimo jiné v téměř každé čínské pekárně a jsou plněné různými masovými směsmi.

 Dále následovalo "Lo Mai Gai", neboli "Lotus Leaf Rice", což byla lepkavá rýže plněná vepřovým masem zabalená v lotusových listech. Náplně se opět mění, může tam být kuřecí maso, houby, krevety a tak podobně. 

Lotus Leaf Rice
 "Shrimp Dumplings" byly knedlíčky plněné krevetami. Těsto to bylo jemné, ale zároveň pevné a s čerstvými krevetami a trochou zeleniny to bylo výborné. Říká se, že podle tohoto pokrmu se hodnotí kvality kuchaře Dim Sum.

Shrimp Dumplings
 Zeleninový chod zastupovaly "Sauteed Pea Tips", což byly dušené listy cukrového hrášku ochucené česnekem. Ačkoli to byla slušná porce, neměla jsem z toho pocit zahlcení zelenými listy, bylo to skvěle ochucené a uvařené akorát do poloměka/křupava.

Sauteed Pea Tips
 "Cheong Fan", neboli "Rice Noodle Rolls" byly rolky z rýžových nudlí plněné krevetami a jarní cibulkou. Chuťově je to velice jemné a trochu se to třepe jako rosol, ale je to moc dobré. Rolky si namáčíte do několika různých omáček a variant tohoto kantonského pokrmu je mnoho a mnoho.

Rice Noodle Rolls
 "Siu Mai" neboli "Open-topped Pork and Shrimp Dumplings" je mleté vepřové maso a krevety v tenkém rýžovém obalu, který je na jedné straně otevřený. Tato otevřená strana vytváří dojem květiny, na našich vepřových knedlíčkách to ale není bohužel moc vidět. Ve směsi dále najdeme černé houby s jarní cibulkou a výraznou chuť tomuto pokrmu dodává zázvor. 

Pork and Shrimp Dumplings
 Naším jediným smaženým pokrmem byly "Fried Tofu Skin Rolls", které pro nás byly i vítězným jídlem. Obal byl tenký a křupavý, ale vůbec ne mastný a náplní bylo tofu se směsí zeleniny. Vše skvěle ochucené a i když smažené, tak velmi dobře stravitelné.

Fried Tofu Skin Rolls
 Jedním z pokrmů, který asi není pro všechny, ale já jsem si na něm pochutnala moc, byly kuřecí nohy. Přezdívá se jim Fénixovy drápy a většinou jsou nejdřív usmaženy, uvařeny a pak marinovány a dušeny na páře. Ve výsledku jsou tak jemné, šťavnaté  a stále trochu křupavé. Kdepak chrupavky, to je prostě lahůdka.

Fénixovy drápy
 Nechyběl samozřejmě dezert, ke kterému jsme si dali "Steamed Sponge Cake", což je koláč, který se peče/vaří na páře a pohledem i konzistencí připomíná mycí houbu. Zní to trochu divoce, ale chuťově je to výborné. Díky páře je koláč krásně jemný a kyprý a chutná po vanilce. 


Steamed Sponge Cake

Žádné komentáře:

Okomentovat