Pokud byste měli chuť vyrazit o víkendu na delší a lenivý oběd, Dim Sum je to pravé. Jedná se o tradiční čínský způsob stolování, kdy jsou vám na stůl servírovány malé porce různých pokrmů a vy můžete pěkně ochutnávat od všeho něco. Můžete si buď objednat z jídelního lístku nebo si vybrat jídlo přímo z vozíčku, na kterém ho kolem vás rozváží obsluha.
Způsob stolování Dim Sum vzešel ze starší tradice "yum cha" (ochutnávání čaje), což bylo popíjení čaje v čajovnách podél hedvábné stezky. Čaje byly sevírovány těm, kteří po stezce cestovali a potřebovali si odpočinout a postupně sem začali chodit na odpolední čaj a výměnu novinek i místní farmáři. Servírovat vedle čaje jídlo bylo zpočátku považováno za nevhodné, protože se lidé domnívali, že by tato kombinace vedla k nadměrnému přibývání váhy. Jakmile ale zjistili, že čaj naopak může s trávením pomoci, provozovatelé těchto čajoven začali servírovat drobné chuťovky a základ Dim Sum byl tu.
Vypůjčené foto pro ilustraci, tolik jsme toho neměli. :) |
Většina pokrmů je připravená buď na páře nebo smažená a na stůl se většinou podává v bambusových parních košíčkách. My jsme si část jídel objednali z meníčka a část jsme si vzali z vozíčků, které okolo nás projížděly, podle toho, co nám přišlo zajímavé.
Barbecue Pork Bun |
Dále následovalo "Lo Mai Gai", neboli "Lotus Leaf Rice", což byla lepkavá rýže plněná vepřovým masem zabalená v lotusových listech. Náplně se opět mění, může tam být kuřecí maso, houby, krevety a tak podobně.
Lotus Leaf Rice |
Shrimp Dumplings |
Sauteed Pea Tips |
Rice Noodle Rolls |
Pork and Shrimp Dumplings |
Fried Tofu Skin Rolls |
Fénixovy drápy |
Steamed Sponge Cake |
Žádné komentáře:
Okomentovat