Před pár dny to byl rok, co jsme si s Mattem řekli ANO v parku Královny Alžběty. Každodenní vzájemná přítomnost je sice skvělá, ale znáte to, člověk by toho druhého radši někdy neviděl. A tak jsme se rozhodli, že naše výročí svatby oslavíme v restauraci potmě. Ba ne, pravda je ta, že jsem do této restaurace už chtěla dlouhou dobu jít, tak jsme to spojili s výročím. Kombinace oslavy výročí manželství a temné restaurace se ale opravdu nabízí k černým vtipům, a tak jsem neodolala.
Koncept restaurací potmě pochází původně ze Švýcarska a jeho cílem je přiblížit lidem zkušenost, kterou každý den prožívají nevidomí lidé. Už v Praze jsem plánovala restauraci tohoto typu navštívit, a tak když se tady objevila příležitost, hned jsem se jí chopila.
Jídlo se v této restauraci podává ve dvou daných časech, v 5.45 a 8:45 večer. Původně jsme chtěli jít v prvním čase, ale museli jsme to posunout kvůli naší vlastní hlouposti. K obědu jsme si dali totiž obrovskou pizzu, a když jsme se pak procházeli kolem cukrárny s venkovními stolky oslněnými jarním sluncem, neodolali jsme. Káva a dortík přilétly na stůl jako by se nechumelilo. Moc jsme si to užili, ale zároveň to bylo asi dvě hodiny před (měsíc) naplánovanou večeří, takže jsme pak vůbec neměli hlad. Výmluvy se nenašli, tohle se nám prostě moc nepovedlo. Posunout to ale šlo, takže večeře se přeci jen konala.
Naše hříšná pizza. |
A prosluněný dezert. |
Do restaurace přijdete na čas a vše si venku za světla předem objednáte. Poté je vám přidělen číšník, ten náš se jmenoval Dustin, který vás odvede k vašemu stolu. Už za vstupními dvěřmi si nevidíte na špičku nosu, takže je potřeba se podle toho zařídit. Jen pro upřesnění, všichni čísnici jsou slepci a v prostoru se pohybují s dokonalou samozřejmostí. Za dveřmi tedy dáte ruku na rameno číšníka, pokud vás je víc, vytvoříte takového hada a jde se ke stolu. Na místě si pak všechno osaháte - kde jsou příbory, kde talíř, jak daleko sedí váš spolustolovník, jestli je vedle vás stěna a podobně. To je vše, co vám pomůže k orientaci, všechno ostatní je už moc daleko k osahání a ve tmě.
Restaurace z venku. |
Tady pózujeme s naším číšníkem Dustinem. |
Hlavními chody bylo kuře zapečené s kozím sýrem a sušenými datlemi a hovězí svičková s pepřovou omáčkou. Po ohmatání jsme zjistili, že jako příloha byly pečené brambory a řepa, zelené fazolky a pyré z kořenové zeleniny. Vzhledem k tomu, že jsme chtěli navzájem ochutnávat, museli jsme na to najít vhodnou strategii. Jednou ruku jsme tak nahmatali talíř toho druhého a druhou rukou jsme tam pak dali kousek na ochutnání. Pak už stačilo zahlásit, že kousek na ochutnání přistál na pomyslné 12 talířového ciferníku a druhý si to vyzvedl. Menu uzavíral cheesecake jako zákusek.
Tak takhle to tedy vypadalo? Zmíněné kuře s kozím sýrem a datlemi, foto nalezené na internetu. |
A svíčková s pepřovou omáčkou. |
Žádné komentáře:
Okomentovat