pondělí 26. listopadu 2012

Objev týdne - chayote


Dali jsme si za cíl ochutnat každý týden alespoň jeden druh ovoce nebo zeleniny, které vůbec neznáme. Tento týden to bylo ovoce, které má nespočet různých jmen a prodává ho nejen většina čínsko/vietnamsko/indických obchodů s potravinami, ale také ho většina našich sousedů pěstuje na svých zahradách. 

popíná se podobně jako víno

 Jedním z původních názvů je chayote, ale můžete ho najít i jako mirliton, christophene, zeleninovovu hrušku nebo cho-cho. Tento druh ovoce, který je příbuzný s okurkou a melounem, se pěstuje hlavně v Mexiku, Brazílii a Costa Rice. Rozšířil se ale i do dalších míst, včetně Asie, což potvrzuje i jeho zvýšený výskyt na zahradách našich asijských sousedů.

v obchodě tuhle zeleninovou hrušku koupíte většinou už bez trnů

 z této rostliny můžete totiž jíst skoro všechno včetně listů, pecek i kořenů

 Tvarem je to podobné hrušce, konzistencí jablku a bramboře a chutí je to něco mezi okurkou, kedlubnou a jablkem. Ačkoli to zní trochu divoce, je to moc dobré a upravit se to dá na různé způsoby. Je to sice ovoce, ale upravuje se převážně na slano a to jak v syrové, tak vařené podobě. Můžete to použít do salátu nebo, a to je i častější, z toho připravit polévky, stir fry nebo to podusit, jak vás napadne. Chayote dobře drží tvar a zůstává pevné a křupavé i po vaření, takže se s ním dobře pracuje.

my jsme si ho připravili s rýžovými nudlemi a lilkem
 Mimo jiné o tomto ovoci koluje legenda, že díky svým blahodárným účinkům na tělo i kůži pomohlo mumifikovat těla obyvatel jedné malé kolumbijské vesničky. Takže jestli chcete, aby na vás bylo radost pohledět nejen teď, ale i několik dalšch století, neváhejte a nakupte si chayote do zásoby.

Žádné komentáře:

Okomentovat