pátek 4. ledna 2013

Co nám přinesl Santa Claus - část druhá


Než jsme se vzapamatovali z jednoho vánočního dne, byl tu den druhý. Pro nás je 25. prosince už po všem, pro většinu západního světa včetně Kanady je to ale hlavní vánoční svátek. Jelikož jsme si odbyli krocana již den předem, byla pozornost věnovaná hlavně dárkům. Na nějaké to jídlo se ale čas taky našel.

Ráno jsme si doma předali pár dárků s Mattem a pak jsme zase vyrazili k rodince. Chvíli trvalo, než se všichni probrali, tak jsme měli alespoň čas si v klidu rozbalit punčochy. Trochu mi to připomínalo našeho Mikuláše, v punčoše jsem našla ovoce a sladkosti. Zlobivci tam podobně jako u nás mohou najít i uhlí, ale tento rok jsme asi byli všichni hodní. Podle jedné z tradic je v punčoše jen to, co tam dal pravý Santa Claus.

Naše punčochy- v pořadí zleva já, matt, brácha a ségra.
 Než se začalo s rozbalováním, dostali mladší sourozenci kvíz, který museli vyluštit, aby se dostali k prvnímu dárku, který byl schovaný. Přišlo mi to jako zajímavé zpestření, které se neodehrává ve všech místních rodinách, ale je vcelku časté. A pak už se mohlo začít. U nás jsme zvyklí, že všechny dárky jsou od Ježíška a pak se podle balícího papíru nebo rukopisu snažíme dopátrat, kdo za dárkem stojí. Tady to mají jednoznačné. Na každém dárku je napsáno nejen pro koho je, ale i od koho, takže nemůže dojít k mýlce. A od Santy je tam jen pár dárků, většinou se uvádí pravé jméno. Žádné tajnosti tady za ocenánem. Největší radost z dárku měla asi Georgia, černá rotvajlerka, která dostala plyšovou postavičku komiksového Hulka. Hned, co ho rozbalila, se do něj pustila se vší vervou a jasně ukázala, kdo z tohoto souboje vyjde vítězně. 


Rozbalování dárků člověka samozřejmě vyčerpá, takže potom následoval brunch v podobě "full English breakfest" neboli anglické snídaně. Z krocana nám už vytrávilo, takže jsem se do toho s chutí pustili. Nechyběly samozřejmě klobásky, slanina, vajíčka, pečená rajčata, grilované houby a smažené brambory s pečeným toustem vedle toho. Jak řekl jeden britský dramatik "Chcete-li se v Anglii dobře najíst, měli byste si dát snídani třikrát denně". Já bych jen dodala, že chcete-li se kdykoli a kdekoli dobře najíst, tohle je skvělá volba. 

Full English breakfest - kdykoli.
 Bylo něco po poledni a čekala nás ještě společná večeře, tak jsme si pro zkrácení času pustili film. Od nás jsem zvyklá na Vánoce plné klasických českých pohádek, ale tady na pohádky moc nekoukají. Mám tím na mysli klasické pohádky, filmy s pohádkovou tématikou a romantické filmy, kde dobro zvítězí nad zlem, tu samozřejmě mají taky. Na vánočních příbězích se hezky ukazuje, že má anglosaská kultura přeci jen jiné kořeny. Nejčastěji jsou k vidění rodinné filmy, kde svoji roli hrají Santa Claus a jeho elfové a sobi. Dále tu jsou k vidění mnohá zpracování knížních příběhů. Jedním z nich je například "Vánoční koleda" od Charlese Dickense nebo  "Jak Grinch ukradl Vánoce" z roku 1957, díky němuž se Grinch stal ikonickým ztvárněním padoucha, který nenávidí Vánoce a chce je zničit. Klasickým vánočním filmem je také "It´s a Wonderful Life" (Je to nádherný život) z roku 1946. Není to tedy žádná vánoční romantika, občas skoro ukápne slza, ale všechno dobře dopadne a místní Vánoce jsou bez tohoto filmu nepředstavitelné. Mnoho jsem toho ještě neviděla a je toho určitě hodně co dodat, ale i tak jsem se chtěla podělit o můj drobný postřeh z letošních kanadských Vánoc.


A už jen rychle na konec. Mattova rodina chodí tradičně v tento vánoční den na večeři do indické restaurace. Je to vcelku příjemná změna v jídelníčku, ale co se nemění, jsou vánoční korunky, které si opět všichni nasadí na hlavu.

Naše indická vánoční večeře.
Korunky nesmí chybět. Nošení korunek odkazuje ke starořímským Saturnáliím - oslavám ve jménu boha Saturna, které se konaly v prosinci.

A ještě úplně nakonec. Podobně jako my dojídáme bramborový salát ještě týden po Vánocích, tak tady se dojídá krocan. Slavnostní večeří se odstartuje krocanní maraton, který při velkém štěstí končí po několika dnech. Jednou z možných úprav jsou sendviče s krocanem, nádivkou, brusinkovou omáčkou a salátem. I přesto, že vám krocan v těchto dnech leze i ušima, je to fakt dobrota.





Žádné komentáře:

Okomentovat