pondělí 21. ledna 2013

Na procházce kolem Stanley Parku

Stanley Park je největší, nejstarší a nejoblíbenější park ve Vancouveru. Ať jste místní nebo se tady stavíte jen na pár dní, nemůžete ho minout. Můžete si ho projít pěšky, projet na kole či na koni a nebo si tady můžete zahrát tenis i golf. Aktivit se tu nabízí nespočet a je jen na vás, kterou z nich si vyberete. My jsme zvolili procházku po stezce podél oceánu, která vede okolo celého parku.







Součástí parku je také uměle vytvořená nádrž Lost Lagoon.
 Park byl založen v roce 1888 a leží hned vedle rušného Downtown. Můžete tu najít majestání cedry i jedle, ale také vám nad hlavou občas zakrouží orlové bělohlaví, ze kterých jde opravdu respekt. Mezi ty roztomilejší obyvatele pak patří nebojácné veverky nebo kanadské husy. 

Stanley Park je pár kroků od Downtown.
Sídlo místního jachtařského klubu.

Páreček orlů bělohlavých.
Když je veverka na blízku, dobře si hlídejte svoji svačinu.
Kanadské husy.
Po cestě můžete narazit na několik zajímavostí jako je například socha "dívky v neoprenu". Asi znáte sochu sochu malé mořské víly, která je jedním ze symbolů Kodaně. Tato socha je jí zdálky podobná, ale když se podíváte blíž, zjístíte, že to je dívka v neoprenu. Městu se nepodařilo získat licenci na kopii slavné kodaňské sochy, a tak se rozhodlo vytvořit její modení verzi.  Socha má symbolizovat úzké spojení města s oceánem a vášeň pro podmořské objevy. Obávám se ale, že podobným symbolem, jako je tomu v Kodani, se tato socha nestala.

Dívky v neoprenu. Fotka je bohužel zdálky, tak musíte pro její dokreslení zapojit trochu fantazie.
 Minout také nemůžete "Lions Gate Bridge", což je visutý most, který spojuje Downtown se Severním Vancouverem již od roku 1948. Ačkoli jeho stavbu provázely protesty, dnes je jedním z nejznámějších orientačních bodů města. Název je odvozen od dvojice ostrých horských vrcholků, kterým se říká "The Lions", a pokud bude přejíždět most směrem na sever, můžete je vidět.

Lions Gate Bridge.
 Největším lákadlem tohoto parku i celého Vancouvere jsou ale indiánské totemy ve východní části parku. Původní čtyři totemy byly vytvořeny v roce 1880, ale v roce 1986 byly nahrazeny, z důvodu staří a poškození, replikami, které byly v dalších letech doplněny dalšími čtyřmi totemy od různých umělců. Originální čtyři totemy byly vytvořeny původními obyvateli z různých částí Britské Kolumbie, žádný ale nepochází od obyvatel z oblasti dnešního Vancouveru. I přes tento paradox jsou dnes tyto totemy jedním z nejznámějších symbolů Vancouveru.



A nakonec bych vás chtěla všechny moc pozdravit. :)



1 komentář: