pondělí 25. února 2013

Chinatown a oslavy roku hada


Nový čínský rok připadl tento rok na 10. února. Asijské obchody v naší čtvrti se začaly plnit červenými lucernami, novoročními sladkostmi a hlavně lidmi už pár týdnů před tím. Všichni nakupovali zásoby jídla na rodinné oslavy. Aby taky ne, když oslavy nového čínského roku trvají celých 15 dní. 


Červené lucerny nechyběly u žádného čínského obchodu.
Číňané používají lunisolární kalendář, který spojuje princip kalendáře solárního a lunárního a snaží se tak vyvážit nevýhody obou. Datum příchodu Nového roku se každý rok mění, ale vždy je to někdy mezi 21. lednem a 20. únorem našeho kalendáře. Každý rok je zasvěcen jednomu znamení zvěrokruhu a letošní rok je rokem hada. Starověká čínská moudrost tvrdí, že mít hada v domě je dobré znamení. Doufejme tedy, že i rok hada nám přinese hlavně to dobré.

Vítání roku hada v čínské zahradě Dr. Sun Yat-Sen v centru Chinatownu.

 Jednou z oslav nového roku byl průvod masek, tanečních seskupení, pochodových kapel a dalších v čínské čtvrti. Letos to bylo už 40. výročí tohoto průvodu ve Vancouveru.  


Oblíbenou součástí různých oslav je také dračí tanec.


 Největší aktrakcí byl "lví tanec", což je tradiční čínský tanec, při kterém jsou dva lidé převlečení do kostýmu lva a napodobují jeho pohyby. Tento lev odkazuje k mýtickému zvířeti zvanému "Nian". Pověst říká, že tato bestie vždy na Nový rok přicházela do měst, kde pojídala všechny zásoby jídla a posléze i jejich obyvatele. Jednou si lidé všimli, že se zvíře leklo dítěte s červeným šátkem, a od té doby začali vždy na Nový rok vyvěšovat na dveře a okna červené lucerny. Zvíře už se nikdy více neobjevilo.

Novodobé zvíře Nian.
Tanečníci předváděli pěkné kousky...
...ale nemohla jsem přestat myslet na to, jak musí toho zadního tanečníka z tohodle bolet záda.

Průvod trval dvě hodiny, což bylo možná trochu na škodu, protože přítomnost některých skupin byla dost diskutabilní. Armáda a policie se snažily získat nové rekruty, televizní a rozhlasové stanice lákaly svými ozdobenými vozy další diváky a jedna ekologická skupina zase bojovala za čistou vodu. Nechyběla samozřejmě politika, takže jsme dostali čokoládovou minci a přání s rodinnou fotkou od předsedy vlády. Výčet by mohl jít dál a dál, ale jen k méně a méně zajímavému.

Hledají se zájemci o práci u pobřežní policie.
 Nejen lví tanec znázorňoval prastarý souboj s tímto zvířetem. My jsme také sváděli své novodobé souboje a to o pozice při výhledu. Mým hlavním sokem byla o hlavu menší čínská stařenka, která mi neúnavně mávala před obličejem svým foťákem. Ze začátku jsem s respektem uhýbala, ale když se tlačila dál a dál, nezbylo než vytáhnout lokty. Léta basketu mi daly dobrou průpravu, svoji pozici jsem uhájila.

Žádné komentáře:

Okomentovat