Tak je to tu, Vánoce jsou za námi. Myslím, že jsme je zvládli vcelku obstojně, zažívací potíže s přejedením sedmikilovým krocanemzmizely za pár dní, hořící krb v televizi už nevysílají tak často a vánoční melodie vytesané hluboko do hlavy snad také brzo odezní.
Moje první kanadské Vánoce jsme strávili s Mattovou rodinou. Přesunuli jsme se tam hned 24. ráno a celý den jsme strávili vařením, respektive, Matt vařil a já se střídavě dívala na filmy a myla nádobí. Aby to ale nevypadalo, že jsem jen posedávala a popíjela svařák, tak jsem také upekla vanilkové rohlíčky. A díky těmto rohlíčkům jsem se dostala do rozepře s jedním rodinným známým, který je původně Rakušan a ten tvrdil, že rohlíčky pochází od nich. V debatě jsme se nikam neposunuli, protože jsme si oba stáli za tím že rohlíčky jsou naše národní cukroví. Vanilkové rohlíčky versus vanilla kipferl tedy 0:0.
Vánoční cukroví- rohlíčky a zázvorové cookies s hřebíčkem a se skořicí. |
Vánoční stůl. |
Christmas cracker před vybuchnutím. |
Před pečením se krocan naložil přes noc do slaného nálivu, takže byl pak krásně šťavnatý. |
Pod kůži se rozmazalo bylinskové máslo, takže křupavá kůžička pak stála za to. |
Krocan zdolán. |
Nádivky. |
Chybět samozřejme nesměly brusinky - podle tradičního receptu se čerstvé brusinky uvaří v pomerančovém džusu a přidá se cukr. Druhý typ brusinek bylo spíše takové chutney, ve kterém byly brusinky, sušené meruňky, hřebíček, rozinky, zázvor a nové koření. Dále následovaly mrkev vařená v zázvorové limonádě, květák a brokolice v sýrové omáčce, vařené kapusty, pečené brambory, bramborová kaše, kaše ze sladkých brambor zapečená s cukrem a pekanovými ořechy. A vše se na závěr polilo omáčkou z šťávy z krocana.
Všechno pohromadě - už jen polít omáčkou. |
Žádné komentáře:
Okomentovat